Musiikkifestivaalien luvattu kaupunki


Turun musiikkijuhlat

frequency-festival-austria

Erityisesti kesä on festivaaleja, konsertteja ja tapahtumia täynnä ja Turkua on usein kutsuttu festivaalipääkaupungiksi, josta juhlakausi starttaa käyntiin. Sieltä löytyy muun muassa klassisen musiikin ja kamarimusiikin ystäville suunnattu Turun musiikkijuhlat, jotka ovat vanhin edelleen elossa oleva festivaali Suomessa. Vuosittain järjestettävät juhlat pitävät sisällään lukuisia musiikkitapahtumia ja tuovat esiin paljon tunnettuja suomalaisia ja ulkomaalaisia nimiä sekä huippuorkestereita klassisen musiikin, jazzin ja oopperan saralla. Musiikkijuhlat kantavat yleensä tietyn tunnetun säveltäjän teemaa läpi tapahtumien ja ohessa järjestetään myös tähän liittyviä näyttelyitä, ilmaiskonsertteja, sekä
oheistempauksia muun muassa lapsille. Turun musiikkijuhlat järjestetään loppukesästä elokuussa.

Ruisrock

Rock- ja popmusiikin puolella ylivoimaisesti tunnetuin ja menestynein festivaali Suomessa on Ruisrock, joka on voittanut myös palkintoja kansainvälisesti. Tämä monipäiväinen festivaali järjestetään vuosittain kauniissa Turun Ruissalossa ja se tuo Suomen ja maailman kuumimmat esiintyjät ja bändit lavalle. Kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti joka vuosi ja 100 000 ihmisen rajapyykki kolmipäiväiselle tapahtumalle ylitettiin vuonna 2016. Suosion kasvua selittää se, että Ruisrock on usein ainoa paikka nähdä maailman kovimpia artisteja Suomessa ja usein yhdellä kertaa. Historiallisia kohokohtia ovat olleet muun muassa U2, Nirvana ja David Bowie, jotka ovat esiintyneet eri vuosina.

Nykyään Ruisrock tuo rockbändien ohella kasvavasti pop- hiphop ja elektronisen musiikin huippunimiä sekä nousevia tähtiä esiin. Lavalla on nähty viime vuosina sellaisia artisteja kuin Pharrell Williams, Major Lazer, David Guetta ja Snoop Dogg. Legendaarisia rockmuusikoita on kuitenkin saatu edelleen houkuteltu kiitettävästi Suomeen, kuten punk-pioneeri Patti Smithin vierailu Ruisrockissa vuonna 2016. Suomalaiset bändit ovat kuitenkin festivaalin selkäranka. Muun muassa Apulanta, Amorphis ja Kotiteollisuus, sekä monet muut suomalaisille tutut pitkän linjan artistit ovat olleet useina vuosina esiintymässä ja vakiintunut kävijäkunta osaa jo odottaa tiettyjä nimiä.

Down by the Laituri

Keskustan alueen festivaaleista Down by the Laituri (DBTL) on urbaani rock- sekä vaihtoehtomusiikin uranuurtaja, joka näkyy niin katukuvassa kuin monissa klubeissa ja yökerhoissa itse päätapahtumien ohella. Festivaalien varsinaisen pääpaikan sijainti on vaihdellut eri vuosina, mutta se on aina ollut ydinkeskustassa ja lähellä Aurajokea. Musiikkitarjonta on hyvin laajaa ja artisteja on nähty sekä rock-, pop-, että suomalaisen iskelmämusiikin puolelta. Erikoisuutena tapahtuma ei ole pelkästään konsertteihin keskittynyt, vaan tarjolla on myös ikärajatonta ohjelmaa, kuten perinteiset laituritanssit.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *